fotó: Zirig Árpád

Magyar szürke: mi a franc ez?

2013.01.06. 15:28 | baowah | Szólj hozzá!

Korábban már megemlítettem ezt a kedves óriást, a 12 collos franc tudja milyen típusú magyar hangszórót. Lackótól kaptam ajándékba, azóta a hűtő tetején pihen, de ígérem, nem sokáig.

baowah: DSC 0234

Azoknak, akik a professzionális zenélésben érdekeltek, valóban nem jelentenek értéket az ilyen alacsony teljesítményű kelet-európai cuccok – nem véletlen, hogy a csehszlovák gitárok meg a magyar hangszórók csak a hobbistáknak adnak örömöt. Ezekkel minden picit más, minden picit körülményesebb, de úgy veszem észre, hogy kis odafigyeléssel mind alkalmas valamire.

Jolana Alexandrámmal is mindenki kiröhögött, de ennek ellenére nagyon kellemes hangú. Többen kifogásolták durung nyakát, nos, valóban nem egy superstrat sportgitár, de lényegesen karcsúbb a nyaka az igazán régi Gibsonokénál – aki már fogott kezébe olyan ős cuccot, tudja miről beszélek.

baowah: DSC 0236

Ennek a magyar szélessávú hangszórónak is hasonló a helyzete: hangja nem hasonlít semmi másra, így színpadra sokak szerint nem alkalmas, már csak 15 wattos ereje miatt sem (bár a CEX-es jóember szerint ezért kárpótol az aránylag magas dB érzékenység). Otthonra viszont frankó lehet, ha nem Satriani, Clapton vagy tudomisénki hangzását akarjuk koppintani. Magyarul: úgy szar ez, hogy van varázsa, sajátos íze.

Bevallom, nem tudom pontosan, hogy mi ez. Az biztos, hogy nem BEAG, talán EAG vagy Audio – honnan ez a bizonytalankodás? A három név tulajdonképpen egy céget takar: tisztességes, magyarosan szocialista történet, ha kellően perverz valaki, akár még izgalmas is lehet.

baowah: DSC 0237

A háború után muszáj volt sulykolni az új igazságokat. Az évezredes rendet felrúgták, így a hangerő elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a megírt mondatokat az is meghallja, aki nem akarja. Tömegmozgósítás, rendezvények, felvonulások, falusi lármafák: a propaganda szüksége megszülte a technológia szükségét is.

A Keleti pályaudvar melletti Szabó József utcában létrejött a Rafilm Vállalat: nem volt specializált feladatuk, hisz mindent gyártottak, aminek a hanghoz köze volt: erősítők, stúdiós holmik, lemezjátszók, hangszórók, hangoszlopok és vetítőgépek is a profiljukba tartoztak. Előnyös helyzetük 1950-ig tartott, mikor több egyéb cég beolvasztásával és némi államosítással támogatva megszületett az Audio Hang és Kinotechnikai Gyár – a Rafilm innentől leginkább szervizeléssel és telepítéssel foglalkozott.

baowah: DSC 0239

Nem csak a párt, hanem például sportlétesítmények és vállalatok is igényelték a hangtechnikát, így volt ok a fejlesztésre. A cég ezen a néven 1956-ig működött: az amerikai Audio Co. névbitorlás címén perelte a magyarokat. Nyertek. Az új név EAG lett, ami az Elektroakusztikai Gyár rövidítése. A paródia itt kapcsolt kettes fokozatba, mert 1960-ban a német AEG a hasonlatosság miatt szintén új keresztelőt követelt. Megszületett a BEAG (Budapesti Elektroakusztikai Gyár), amely 1992-ig tevékenykedett.

A kérdés csak az, hogy ez a furcsa szürkeség melyik korszakban született. Biztos lesz valaki, aki pontosan beazonosítja, de szerintem nem BEAG, bár a 302-esre sok minden hasonlít, de nem 100 százalék az egyezés; pl. náluk nem láttam sosem parafás illeszkedőfelületet, bár EAG-ból is csak filceset. Meó pecsét és információs lemez nincs rajta, csak egy ceruzás felirat: 8 Ohm. Lehet, hogy '56 előtti? Vagy '60-ig bezárólag készült? Nem tudom, de egy biztos, ősöreg és gond nélkül működik – a horpadt porvédő nem akadályozza, hogy nagyokat ugráljon a membrán.

baowah: DSC 0241

Címkék: audio beag nikon hangszóró d90 sb900 eag

A bejegyzés trackback címe:

https://baowah.blog.hu/api/trackback/id/tr445001343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása