fotó: Zirig Árpád

A sufnituning élelmiszeripari vetülete

2008.01.17. 18:11 | baowah | 10 komment

A csallóközi nép leleményességéről híres. Képes bármit reprodukálni odahaza, hozott, szerzett vagy vett alapanyagokból, kisebb vagy nagyobb sikerrel - de az eredménytől függetlenül megpróbálva.
A mai napomat is egy ilyen élmény tette kellemessé, természetesen Gyuribaánál a műhelyben. Mikor lehuppantam az asztalhoz, Kicsigyuri már kérdezte is, hogy kérek-e a "házibéliszből", a Bailyes néven nemzetközileg elhíresült csajozóspia helyi változatából. Természetesen igent kellett, hogy mondjak, és most sem bántam meg, olyannyira, hogy a receptgazda Didust is kifaggattam a know-how minden eleméről. Kisérletező kedvűeknek itt a recept, bevallom, nekem ez jobban ízlett mint az eredeti, talán mert mögötte imbolyog az olyannyira szeretett csallóközi lelemény minden bája.

Házi Baileys-jellegű alkohol ital X fő számára:

1. A konzervdobozos, édesített és sűrített tejkészítményt vízben elbukva két órán át főzzük egy edényben.
2. Karamell vagy mandulapudingot készítünk több tejjel, hígabbra.
3. 3 dl whiskeyt kikeverjük a pudinggal és a konzerv tartalmával egy kézimixer segítségével, majd lehűlni hagyjuk és egy ízléses üvegben a hűtőben tárolva elő-elővesszük, vagy akár egyszerre elfogyasztjuk.

Az ital rosszabb napokon rumból is készíthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://baowah.blog.hu/api/trackback/id/tr50301180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ommm 2008.01.17. 18:57:16

van. másik receptúra de legalább olyan jó az is :))

_murci_ 2008.01.17. 19:28:18

majd odaadom hugomnak a receptet, ez ilyen
"csajos osszejöveteles, kibeszéljük a mocsok pasikat" -pia, szal maradnék a Jameson nál, az kicsit ütősebb

ha már a receptnél tartunk: nagyapám a nyáron szerzett valahonnan 5 kiló aszalt sárgabarackot, és kitalálta, hogy a barackpálinkába bele fogja tenni
egyszer próbáljátok ki, eszméletlen jól sikerült, eddig ez a pálesz fogyott el a leggyorsabban
és a tuti tipp: mikor elfogyott a pálinka, egyél meg 1-2 ilyen barackot....csap

serialkiller01 2008.01.18. 17:15:58

A gyümölcs beletételével mindegyik pálinkát meg lehet vadítani, mi is előszeretettel 'alkalmazzuk' ezt, szilvával, barackkal, sőt volt olyan, hogy haverom a barackpálinkába beletett pár kiló felkockázott sárgadinnyét. Hát az sem volt egyszerű...

csiky944 2008.01.20. 16:30:47

mi rummal csináljuk

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.01.20. 16:49:52

Murci, látnod kellett volna Dr. Orosz fejét mikor öntöttem neki egy becsületes adagot a házi 55 fokos törkölyből. Érdekes arcot vágott:)

_murci_ 2008.01.20. 17:06:49

Beszoptam,
2 disznót vágtunk, és sajna így nem tudtam menni, de már előtte is tudtam,h ütközés lesz
sebaj, majd nyáron, addigra megtalálom a méltó utódot szal tudok gépállattal menni remélem :))

azért sok fotót csináltatok?

Tommi 2008.01.21. 20:52:27

majd ha viszek az apósféle kerítésszaggatóból... Tököly, házi kb 70 fokos... :DDD

_murci_ 2008.01.21. 20:53:34

az már majdnem rézeleje :))

cash 2008.02.13. 10:58:07

készíthető az biz' vodkából is...

kaczpeti 2008.02.15. 12:11:03

anyum is csinal idonkent hazibejliszt, de puding nelkul es rummal. Ossze van mixelve merulomixerrel, es surubb mint az itt latott. de ez is ugyanolyan jo lehet :)
apum egyik legfinomabb hazipalinkaja, amikor sima torkolybe aztatsz csipkebogyot. fagyott, szaritott csipkebogyo. aztasd vagy 3 honapig, es jo lesz. a gond, h ebbol csak nagy ritkan kapok :)
süti beállítások módosítása