fotó: Zirig Árpád

Történelem béta verzióban

2008.10.05. 13:19 | baowah | 6 komment

Néhány hete ismét a vöröskői (Cervený Kamen) várnál kirándultam. Miről híres a hely? Hát a nagyon komoly Pállfy-épületről és a történelem módszeres szlovákosításáról. História béta verzióban, meggyúrják, alakítják, újraírják. Annak ellenére, hogy minden festményen és faragáson helyesen, magyarul írjták le eredetiben a nevet, ők módszeresen Pálfinak említik az információs lapokon, gyanítom, hogy a meciari éra nyelvtörvénye és a pánszláv paranoia idült hülyesége miatt.

Azt is elfelejtik megemlíteni, hogy a Pálffyak magyarok voltak, ők erre már rég kigondolták az "uhor-ugor" szót az Osztrák-Magyar Monarchia szlovák neve, a Rakúsko-Uhorská Monarchia alapján. Ergó, egy nem létező népet emlegetnek, az a bölcs nemzet meg el is hiszi. Ez van, ezek ilyenek.

Mintha a nagy kapu fölött is ki lenne csiszolva valami felirat, apám még haloványan emlékezik valami magyarokkal kontextusban levő latin feliratra, az most már szemmel láthatólag nem teljes.

Elszomorító gróf Pálffy István bronz mellszobrának állapota, ezt a kedves partizánok és a várat kirabló helyiek használták céltáblának a háború után. Ma a bástyában áll, így, lyukasan. Hiába a jó adó és a dinamikus gazdaság, azért néha szar, hogy szlovák állampolgár vagy, na.

Címkék: pálffy vöröskő cerveny kamen

A bejegyzés trackback címe:

https://baowah.blog.hu/api/trackback/id/tr58697175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e1 · http://beszoltam.hu 2008.10.05. 15:52:38

Én már ezen a reszlovakizáción nem lepődük meg, ez van. Majd pár száz év múlva úgy fogunk kutatni minden után, mint Egyiptomban a fáraók után, mert minden nyom, jel el lesz törölve.
Ami Vöröskőt illeti, pár hónapja jártam ott én is, de kicsit máshogy. Egy akciót mentem oda fotózni, unokatesómmal és még egy kollégámmal. Beírtam Google Maps keresőbe, hogy "Bratislava - Červený Kameň". Hiba volt, több mint 100 kilométerrel túllőttem a célon, merthogy a vár egy Častá nevű falu fölött van, mi pedig a Kis-Kérpétokban egy Ilava városátol nyugatra levő Červený Kameň nevű faluban kötöttünk ki. Szívás. :D Mentünk 200 kilométert potyába. :-) Amúgy az akció, amin vltam, egy diszkónak nevezhető valami volt, a várban, a második képen látható épóéetvben az udvar legvégén. Nép kevés volt, de meg kell hagyni, hogy a várudvarhoz felveztő jűrda és maga a vár este szépen meg van világítva, jó hangulata van helynek. :)
Jah, az utolsó fotó pedig fasza, csak kifelejtetted a címszavak közül a felhőpornót. :D

vese ferenc 2008.10.05. 21:50:38

kassan iden 13 elsos tanul a magyar alapiskolaban. ez husz eve kb. 70-80 volt. a ket vilaghaboru kozott a varos harom (vagy 4?) magyar napilapot tartott el.
good night and good luck!

baowah · http://baowah.blog.hu 2008.10.05. 22:36:39

na ez az...sic transit gloria mundi

vese ferenc 2008.10.05. 22:45:56

jaaa... es nem (csak) a franciazas tehet rola ;)

htibi · http://www.htibi.ini.hu 2008.10.06. 19:41:49

Háj ! Dinamikus gazdaság ide jó adó oda, na ezért nem veszek francia autót soha ebbe a büdös életbe !! Mi határon "belüliek" nem tudjuk, vagy nem értjük teljesen ezt a "problémát " !
Üdv !

ommm 2008.10.08. 11:12:23

és akkor ne beszéljünk a szlovák helységneves magyar tankönyvekről sem.

ajánlom, men el egyszer Dévénybe, ide a határhoz, csak pár kilóméter és figeld meg, milyen szépen kicsiszolták a jókora magyar nyalvű feliratot a befalazott alagút homlokzatáról.
mindazonáltal részleteiben olvasható maradt.
ez a kormány apám, még sokáig itt rontja a levegőt.
a végkifejletet nem várom meg.
mert nagyon csúnya lesz
süti beállítások módosítása