fotó: Zirig Árpád

Szabadságom ideje - A kanál tükre

2007.09.18. 23:30 | baowah | 7 komment

Ahhoz, hogy 2007-ben, Zalaegerszegen a kezembe foghassam egy pörkölt kapcsán ezt a kanalat, ahhoz egy bajor suhanc vagy egy besorozott középkorú szász suszter beleporladt a magyar földbe. Ahhoz, hogy a katona felszerelése a civilekhez kerüljön, jó eséllyel kellett egy akna vagy ólomgolyó. Aztán egy fél évszázad átível a bakasorson, és a hófehér abroszon ott van ez az ormótlan evőeszköz. Nem relikviagyűjtésből, nem világnézet miatt, sokkal inkább talán azért, mert kimondatlanul és végiggondolatlanul is ott a tisztelet egy egyszerű katona sorsa felett, fejet hajtva a történelemnek.

Senkinek sincs szíve kidobni, esetleg csirketápot keverni, vagy permetet adagolni vele. Átöröklődik generációkon és nemzeteken, megcsörrenve minden kihúzásakor a fióknak a negyedannyi súlyú utódokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://baowah.blog.hu/api/trackback/id/tr54169899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ommm 2007.09.19. 08:56:22

uff, nem kis játéka a sorsnak ez a kanál, ha ilyet látok mindig a nagyapám jut eszembe, aki, mióta visszajött a frontról, teljesen haláláig mindent egy kanállal evett 50 évig.
mikor elment, a kanalat a nagyim eltette emlékbe, szint hártyavékony volt már.

a kivonuló német katonák előszeretettel csereberéltek személyes dolgaikkal, igen híjján voltak az ételnek. ez is lehet egy magyarázat.

g · http://www.nyulnyom.com 2007.09.19. 19:30:15

Nagyon jo poszt... Mar csak az erdekelne mit jelent a "VSW41" a kanalon.

ommm 2007.09.19. 21:07:48

a Vereinigte Sauerstoffwerke GmbH rövidítése.
ez látta el a whrmacht-katonákat az ehhez hasonló eszközökkel

ommm 2007.09.19. 21:08:19

ja, a Linde cég elődje.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.09.21. 21:16:46

bizony,meg főleg az,hogy eldobtak azok mindent ami mozdítható volt,fegyvert,töltényesdobozt,sisakot,benzineskannát,kabátot,bakancsot,mindent ami nehéz volt és egyáltalán nem kellett. Volt is belőle mindenkinek,csak nemigen lehetett villogni vele mert hamar kattant a bilincs ha valakinél találtak ilyesmit. Nagyapám történetei jutnak eszembe mikor mesélte,hogy több vagonnyi német puskát betonoztak be egy ujjáépülő gyár alapzatába. Persze nem voltak hülyék,több kollégája is ásott el fegyvert,j"ó lesz az még" címszóval. Pontosan tudta,hogy az öreg szilvafától hány lépsre vannak elaásva a cuccok. Mesélte még,hogy valami nagy Tsz-es takarítás keretében felgyújtottak valami bokrost ami egy idő után elkezdett ropogni de valami irgalmatlanul. Hát bizony a németek ott dugták el a lőszereket. Bújtak az árokba,a kőfal mögé meg mindenhova mert azt hitték,hogy lesz ott akna is ami ugye nagyot szól. Egy másik szép történet mikor kúttisztítás alkalmával három német Schmeißer géppisztoly került elő amit a Wermacht katonák sallangmentesen elhelyeztek benne 45-ben mikor jöttek a ruszkik:)

apamacko 2007.09.27. 15:06:24

Egy Vermacht 20l marmonkanna volt nemrég az egyik veteránbörzén 10.000- ft-ért !

Azt szívesen láttam volna a garázsomban de csak a képet mutatták róla később :-(
süti beállítások módosítása