fotó: Zirig Árpád

Nem hangos, de keményen odaver

2013.07.03. 09:48 | baowah | 7 komment

A hobbigitárosok alap problémája a megfelelő erősítés. Persze mindenki csövest szeretne, mert annak van igazán jó hangja, sőt, aki teheti 25-50-100 Wattos fejekről álmodozik: lássuk be, ez nettó faszság. Ugye a csöveseknek akkor van jó hangja, ha ki vannak hajtva, vagyis maximumon terhelik őket, de egy ilyen cucc szabadjára engedve akkora hangerőt jelent, hogy egyrészt otthon kipróbálhatatlan, a próbateremben meg eljön az idő, amikor a dobos hátulról feltolja nekünk állványostul a cintányért.

Próbaterembe, kis klubkoncertre bőven elég 25 Watt (ne tévesszük össze egy IC-s, tranyós vagy Mosfetes cucc 25-ével, mert ez tényleg nagyobbat szól), de ez otthoni körülmények között még ez is sok. Nagyjából 5 Watt az, amitől simán leugrik a képkeret a nappaliban - aki csak otthon szeretne gyakorolni s nem vágyik koncertekre, ne is vegyen ennél nagyobbat.

Nem véletlen, hogy az utóbbi néhány évben a nagyobb gyártók és a kisebb manufaktúrák is újra felfedezték ezt a kategóriát. Ennek van realitása, én is hiába néztem naphosszat a 45W olasz Geloso fejemet; hiába gyönyörű, éppen csak kettesen van a hangerő potmétere, mikor már soknak találom a decibeleket. Ezért kellett valami kicsike. Most megérkezett: a véletlenül és találomra megszerzett Radiola T53-at ma visszahozta a postás. Az eltelt időt Kócos barátomnál töltötte, aki kibelezte, áttervezte. Került bele még egy trafó, a régi UL41 és UF41-es csöveket modernebbre cserélte, igaz, korhű maradt az ötvenes évekhez, még Rimlock rendszerűek, EF40 és EL41.

A túrkevei visszavonultságban élő szakember addig forrasztgatott elefántcsonttornyában, míg a gyári, tenyérnyi méretű hangszóró is megmaradt és használható - mivel ez eredetileg egy titkárnő-főnök úr közötti beszélőke volt, kis, 12 centis alnicós sugárzóval szerelték. Önmagában olyan a hangja, mint egy Sokol rádiónak, de ez csak egy vicces csapda: amint a hátuljára szerelt kimenetre rendes gitárládát akasztunk, zseniális hang böffen elő - mintha maga Link Wray, az overdrive ősatyja nyúlna bele a húrokba.

Pentóda és trióda módban is kapcsolható, teljesítménye 1,5 vagy 3,5 W: ez kevésnek hat, de az 1x12" ládámmal arra elég, hogy már senki ne tudjon beszélgetni a szobában, ahol meghajtják. Imádom, a világ legszebb egyedi gyakorlóerősítője ez. Muszáj megemlíteni: a pedálokat is szereti, a CEX The Butchert stabilan mellé is tettem, akkora jó barátok lettek.

baowah: DSC 0030 baowah: DSC 0003 baowah: DSC 0009 baowah: DSC 0013 baowah: DSC 0019 baowah: DSC 0026

Címkék: radiola t53 gitáerősítő

A bejegyzés trackback címe:

https://baowah.blog.hu/api/trackback/id/tr205388520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baowah · http://baowah.blog.hu 2013.07.04. 14:42:18

meg mit nem, nem tudok gitarozni :D

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2013.07.04. 15:09:03

@baowah: király

egy helyen majdnem eljátszottad a Day tripper riffjét véletlenül

Jolana galaxis? nem is Kóci cucca lenne, ha nem azzal demonstrálnád :D :D

baowah · http://baowah.blog.hu 2013.07.04. 18:39:32

@borzash: en moddoltam sajat kezuleg. allat lett.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2013.07.04. 20:06:01

@baowah: dobosunk nemrég pofozott ki egy Typhoon basszust, szintén Jolán. megdöbbentően jó, kényelemre meg hangra is.
süti beállítások módosítása